Počet porcí: 4
Doba přípravy: 105 minut
Sympaticky vylepšená svačina!
Suroviny
0,5 kg polohrubá mouka
3,5 dcl světlé pivo
1 ks sklenice Škvarky v sádle
40 g droždí
1 žloutek + 1 celé vejce (na potření)
1 ČL sůl
1/2 ČL cukru
mouka na vál
kmín celý (na posypání)
Postup
Ve třetině piva rozmícháme droždí s cukrem a s dvěma lžícemi mouky. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
Do mísy prosejeme zbytek mouky a vmícháme do ní sůl. Přidáme kvásek, zbylé pivo, žloutek, rozpuštěné sádlo ze sklenice Škvarků v sádle, nahrubo pomleté Škvarky a vypracujeme tužší těsto. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout na dvojnásobný objem.Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny. Každou rozválíme na pomoučeném vále na obdélníkový plát silný asi 3 mm, který rozřežeme na trojúhelníky, kdy spodní část bude mít 12 cm a vysoký bude 14 cm (celkem by jich mělo být osm kusů).
Každý srolujeme směrem nahoru ke špičce a mírně prohneme.
Hotové rohlíky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem.
Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme dozlatova.
Dobrou chuť!
Zdroj: igurmet.cz