Už jsou tady! Velikonoce. Období tradic, vítání jara, vaření, pečení a hodování. Občas se stane, že pár kraslic své šmigrustníky nenajde, a je na řadě jejich chutné zpracování. Jak si s nimi poradit, vám rádi napovíme.
Vajíčka, vajíčka a zase ta vajíčka
Ať už vyfouklá, vařená, malovaná či děrovaná, vajíčka jsou v hlavní roli Velikonoc. Jak to už tak bývá, někdy nám jich zbude opravdu dostatek. A to je ta pravá chvíle využít rozpálené trouby s beránkem a upéct si domácí kmínový chléb, který se dokonale hodí k vařeným, smaženým či na ohni dělaným vajíčkům. I takový náš tzv. Kmín – směs na chléb ocení všichni, kteří se vyhýbají lepku, ale i ti, kteří si chtějí pochutnat na opravdu výborném kousku pečiva.
Skvělým způsobem, jak využít nejen vejce, ale i nesnězené jednohubky s klobáskou, je omeleta, do které právě přidáte kolečka zbylé klobásky. Jsme si však jistí, že taková naše tatínková klobáska ještě pochybí. K tomu přidejte pár jarních bylinek, jako jsou kopřivy, medvědí česnek či řeřicha, a chutná snídaně je na světě. A pokud vám nevyšlo jít si bylinky nasbírat, určitě se vám k ruce bude hodit pasta z medvědího česneku.
A co třeba večeře z vajec? Takové zeleninové lečo je v jarní podvečer pochoutka, díky které využijete veškeré zbytky zeleniny. Zkuste do vaší oblíbené směsi přidat i sušená rajčata, která chuť neobvykle oživí. Uvidíte, že si tuto kombinaci budete chtít dát znovu a znovu. A nezapomeňte opět využít čerstvě upečený domácí chléb.
Ať už považujete Velikonoce po křesťanské stránce za to nejdůležitější období v roce, nebo je berete za pomyslné otevření brány samotného jara, dopřejte si v tyto dny volna dostatek pohodlí a klidu se svými blízkými.
Užijte si POCTIVELIKONOCE s námi:
- Cibuláč – směs na chléb a slané pečivo
- Slunečnice – směs na chléb a slané pečivo
- Sušená rajčata v olivovém oleji a bylinách a s vlašskými ořechy
- Sušená rajčata ve slunečnicovém oleji a bylinách
- Škvarková pomazánka